Фасціольоз та терапія при фасціольозі великої рогатої худоби
25

анід); бензидисульфономід (клорсулоніт); дифенолетил (діомфенетид); замінні феноли (бітінол, гексахлорофен, нітроксиніл, ніклофолан); трихлорметилбензол (антитрем, гексихол, куприхол, політрем ).

Одним з найефективніших препаратів при враженні фасціольозом є антигельмінтики діомфінетид та діолефіндіт.(Gm. Dikerson, 1981, I.C. Wood,1982, I.A. Armork, I. Cohbo,1982,  H. Wens, Gm Morales, M. Tomgston,1983). Вони  володіють низькою токсичністю для сільськогосподарських тварин, широко застосовуються  у ветеринарній практиці в багатьох країнах світу. Препарати діють як на імагональні так і преімагональні стадії розвитку фасціол.

Високою ефективністю проти фасціол є нітроксиніл (Z. Touratier, 1988). Антигельмінтик вводять підшкірно у вигляді 25%-вого водного розчину. Нітроксініл був досліджений V. Framuma, E. Sirbu(1974) на 256 головах великої рогатої худоби у віці від 4 до 9 років. Худоба була інвазована трематодами виду – фасціола звичайна. Антигельмінтик не має токсичного впливу на організм тварин (навіть вагітних). Його ефективність складала вище 90%. Вона вираховувалась при дослідженні фекалій і виявленні в них яєць збудників, а також при після забійному огляді внутрішніх органів. Препарат вводили підшкірно у формі  25%-водного розчині в дозі 10мг/кг.

D. Sakar, I.S. Tembell, Gm. Alvint (1988) триклобендазол вводили в дозі 12мг/кг у формі болюсів, а нітроксиніл в дозі 10 мг/кг у вигляді розчину підшкірно. Через 9 тижнів після застосування триклобендазолу ефективність складала -100%, нітроксинілу - 95%.

За даними I. Chwaner (1976) дія рафоксаніду досліджувалась на статевозрілих (40 денного віку) і нестатевозрілих (5 денного віку) фасціолах виду Fasciola gigantica якими було експериментально заражено зебу. Ефективність антгельмінтика визначали за результатами шляхом розтину забитих тварин через 84-168 діб після їх зараження і дослідження печінки. Встановлена 100% ефективність рафоксаніду проти статевозрілих фасціол при введенні його в дозах: 2,95; 3,75; 5 мг/кг. ефективність препарату в дозі 3,75; 5 мг/кг проти нестатевозрілих фасціол складала відповідно 48%, 75%, і 86,5%.