Космічні проекти співпраці провідних країн світу
15

Проект “GMES-Україна”. Національне космічне агентство України розпочало підготовку пропозицій щодо участі у ініціативі GMES. Враховуючи пріоритети космічної політики, цілі та завдання Національної космічної програми, а також рішення Робочої групи Україна-ЄС з космічних досліджень та використання космічного простору в мирних цілях (березень 2003р, Брюссель), НКАУ започаткувало розробку проекту “GMES-Україна”, спрямованого на створення українського сегменту GMES. Протягом липня - грудня 2003 року провідними установами та інститутами космічної галузі України, Національної академії наук, університетами будуть розроблені підвалини участі України в GMES. Координатором робіт підготовчого етапу призначено Інститут космічних досліджень НАНУ-НКАУ, який виконує роботи згідно з контрактом НКАУ.

Mетою проекту є створення української підсистеми (сегменту) GMES згідно з критеріями, стандартами та планами створення GMES для задоволення потреб в інформації щодо навколишнього середовища та безпеки. Крім того, передбачається залучення космічних і наземних засобів України, наукового потенціалу для виконання завдань GMES.

Завданнями проекту є:

- Організація мережі постійно функціонуючих центрів збору, обробки, використання та розповсюдження аерокосмічних та інших даних згідно з обраними тематичними напрямами та завданнями GMES.

- Організація взаємодії організацій України різного підпорядкування для виконання спільних тематичних завдань.

- Організація спільної роботи, обміну інформацією між європейськими та українськими центрами.

- Забезпечення розвитку наявних науково-технічних та інформаційних ресурсів і засобів України в інтересах вирішення завдань GMES.

- Використання GMES для виконання проектів в інтересах України.

Пріоритетними тематичними напрямами робіт за проектом є: