Міжнародні організації Африканського регіону
11

 Сьєрра-Леоне та інших країнах, що зробили вплив на сусідні держави, - яскраве тому підтвердження.

В Установчому акті АС акцентується увага на взаємозалежності держав-членів. Передбачається також право Союзу на підставі рішення Асамблеї глав держав і урядів (прийнятому 2 / 3 голосів) на пряме (у тому числі збройний) втручання у внутрішні справи держави-члена в разі виникнення на його території геноциду, воєнних злочинів і злочинів проти людства. Принципово новим є положення, згідно з яким до участі в роботі АС не допускаються представники урядів, що прийшли до влади неконституційним шляхом.

В Установчому акті визначено також комплекс заходів щодо забезпечення виконання рішень Асамблеї АС, у тому числі введення політико-економічних санкцій (позбавлення права голосу на Асамблеї, припинення транспортних і телекомунікаційних зв'язків з державою-«неслухняних» тощо), застосування яких буде сприяти втіленню в життя колективних рішень. Виконання нових положень має сприяти підвищенню політичної відповідальності африканських лідерів.

Вищий орган Африканського союзу - Асамблея глав держав і урядів. Вищим виконавчим органом є Комісія АС. Голови АС та Комісії АС обираються на річний термін. В Установчому акті закріплена склалася ще в ОАЕ традиція обрання на пост голови всеафриканської організації на наступний термін президента держави, де проводився саміт. Крім Асамблеї АС, передбачено створення всеафриканського парламенту (ВАП) і Суду союзу. У структуру АС входять також Африканський валютний фонд, Африканський центральний банк, Африканський інвестиційний банк, а також утворені Асамблеєю спеціалізовані технічні комітети, Союз з питань економіки, соціальної політики та культури (дорадчий орган, що складається з представників різних неурядових організацій та професійних груп). До 2005