Шанхайська організація співробітництва
19

. осіб, в єдиний євразійський ринок.

Актуальність даної ідеї також полягає в тому, що політична та економічна карта Євразійського континенту як і раніше залишається дефрагментовані і розчленованої, і причиною тому є регіональні конфлікти і нестабільність. Щоб знищити цю небезпеку, необхідно знайти комплексну структуру стабільності Євразійського континенту, і регіональне економічне співробітництво може стати першою сходинкою до побудови зони вільної торгівлі. Однак через об'єктивні відмінності, які існують між країнами-учасницями, ідея про формування зони вільної торгівлі ослабла, і країни-учасниці сфокусували свою увагу виключно на великомасштабних проектів співробітництва. Між тим побудова механізму функціонування економічного співробітництва було відсунуто.

Побудова вільної економічної зони ШОС є ключовим елементом у просуванні регіонального економічного співробітництва між Китаєм і країнами Центральної Азії, оскільки країни Центральної Азії і Росія мають таку організацію співпраці, як ЄврАзЕС. У китайсько-російських економічних відносинах пріоритетом розвитку співпраці сьогодні є побудова зони вільної торгівлі на Далекому Сході - поза сферою ШОС. У Центральноазіатському регіоні, безперечно, Казахстан є лідером. Темпи економічного зростання республіки високі, йде процес розширення економічної відкритості. Казахстан демонструє сильну прихильність ідеї регіонального співробітництва і в той же час має спільний кордон з Китаєм, протяжність якої становить 1782 км. Казахстан є своєрідним сполучним мостом між країнами Центральної Азії і Китаєм на Євразійському континенті. Тому, як тільки сформується китайсько-казахстанська вільна економічна зона, вона повинна стати тим елементом, який просуне реалізацію побудови зони вільної торгівлі ШОС.

У травні 2006 року ШОС і ЄврАзЕС домовилися обмінюватися інформацією зі співробітництва в галузях торгівлі, енергетики, захисту навколишнього середовища, транспорту, в тому числі розвитку Євразійських