Шанхайська організація співробітництва
31

 

4. Важливим питанням для ШОС залишається питання розширення: що робити зі зростанням числа охочих вступити до ШОС, як більш детально опрацювати прийом членів, щоб було зрозуміло, хто і на яких підставах може увійти до ШОС? До теперішнього часу підготовлений проект нового положення про те, як будувати роботу з країнами-спостерігачами в ШОС. Були розглянуті пропозиції щодо структурної перебудови органів ШОС, підвищенню ефективності діючого при ШОС Регіонального антитерористичного центру (Ратц) зі штаб-квартирою в Ташкенті і пов'язаної з цим необхідністю активізації боротьби з тероризмом і сепаратизмом, з наркобізнесом, про створення в рамках ШОС антинаркотичного центру.

Перспективи Шанхайської Організації Співробітництва досить широкі. Всі країни-учасниці географічно близькі, їх пов'язує схожа історія, спільна культура, міцні традиції дружніх контактів. Це унікально для співпраці. Всі країни-члени ШОС потребують збереження стабільності і безпеки як всередині своїх країн, так і по периметру зовнішніх кордонів, тому зацікавлені і в досягненнях власних результатів у просуванні вирішення соціально-економічних та інших завдань, і в спільній протидії загрозам і викликам їх існування.

Слід особливо відзначити, що всі держави-учасники ШОС виявляють зацікавленість у посиленні економічної складової своєї організації, так як ясно усвідомлюють, що, тільки об'єднавши зусилля, члени ШОС зможуть перетворити Шанхайську організацію співпраці в більш згуртовану, більш ділову, більш затребувану міжнародну організацію.