Шанхайська організація співробітництва
33

- мирного вирішення розбіжностей між державами-членами;

- ненаправленного ШОС проти інших держав і міжнародних організацій;

- недопущення будь-яких протиправних дій, спрямованих проти інтересів ШОС;

- сумлінного виконання зобов'язань, що випливають з документів, прийнятих у рамках ШОС.

Основними напрямами співпраці ШОС виступають: гуманітарне співробітництво; торговельно-економічне; енергетичне співробітництво; військове співробітництво; співробітництво в галузі культури.

У цілому можна відзначити, що до теперішнього часу ШОС стала авторитетною регіональної Організацією. У перспективі, у міру зміцнення Організації та розвитку діалогових механізмів на міжнародному рівні, ШОС може стати істотним елементом майбутньої інтеграційної системи й ефективного співробітництва як регіонального, так і загальносвітового масштабу.

За час свого існування Шанхайська Організація Співробітництва в своєму розвитку просунулася далеко вперед. Прийнято десятки основоположних договірно-правових документів, що стосуються різних напрямків співробітництва. У результаті була закладена правова база організації і налагоджений механізм взаємодії. Здійснюється плідне співробітництво в галузі безпеки, що відповідає інтересам усіх держав-членів ШОС і вельми важливо для забезпечення стабільності в регіоні в цілому.

На основі взаємної вигоди і взаємної зацікавленості інтенсивно розвивається торговельно-економічне співробітництво. Поглиблюються контакти в гуманітарній сфері, розвивається культурне співробітництво. ШОС активно нарощує і зовнішні зв'язки, її авторитет зростає. Встановлено офіційні зв'язки з міжнародними та регіональними організаціями, такими, як ООН, АСЕАН, СНД, Євразійське економічне співтовариство (ЄЕС), все більше число держав бажали б встановити контакти з ШОС.