Асертивність у навчанні. Можливості використання
15

Аналіз конкретних ситуацій – цей метод сприяє формуванню та розвитку творчих здібностей особистості, які допомагають їй протистояти внутрішнім (глибинним) та зовнішнім (соціальним) регресивним тенденціям. Цей метод сприяє акумуляції досвіду подолання станів невпевненності.

Психодрама – один з активних методів групової психокорекції, при використанні якого учасники викопують ті соціальні ролі, що пов'язані з моделюванням кризових життєвих ситуацій, мають особистісний смисл. При цьому ціннісні феномени (сфера в цілому) набувають зрілості і досконалості. На відміну від зовнішньої рольової гри в ході психодрами усуваються неадекватні емоційні реакції і внутрішній конфлікт учасників (протагоністів).

Якщо в ході класичної рольової гри її учасники діють за жорстко заданим сценарієм (як артисти на сцені), то в процесі психодрами задаються лише загальні вимоги до ролі, при цьому заохочуються творчість та здатність виражати свої думки і почуття відносно життєвих ситуацій, які є найбільш складними, оскільки впливають на повноцінне індивідуальне втілення людського буття.

Проведений нами соціально-психологічний тренінг спрямований на розвиток асертивних рис особистості, формування ефективних комунікативних вмінь в процесі спілкування та стійкої мотивації до саморозвитку,оволодіння досвідом особистісних змін.

Метою тренінгу є формування особистісних змін за рахунок «розширення» ціннісного простору особистості та встановлення ціннісних відношень з новими явищами в різних соціальних умовах. Терапевтичний ефект тренінгу полягає в зниженні рівня тривожності, підвищенні впевненості особистості через формування досвіду особистісних змін в умовах моделювання життєвих ситуацій.

Психотерапевтичні вправи-завдання для групи, які виконуються в довільній формі і сприяють зняттю емоційної напруги, прискорюють процес згуртованості групи, дають можливість прояву тих індивідуально-психологічних відмінностей, які потребують розвитку і корекції.