Соціально-економічна структура України
23

Висновки

 

 

Соціально-економічна природа економічної системи України визначається не формою господарювання, а основними виробничими відносинами.

В Україні посилення економічних функцій держави відбувається внаслідок високого рівня усуспільнення виробництва, проведення політики макроекономічної стабілізації.

Економічні функції держави сьогодні переходять з переважно адміністративної економіки до ринкового регулювання виробництва і більшої відкритості зовнішньому світові.

Першочерговим завданням економічної політики України в 2007 році стало послаблення гостроти найбільш суттєвих соціальних диспропорцій, накопичених за попередні роки: масової бідності, небаченого майнового розшарування суспільства, безробіття, злиденності умов життя технічної та творчої інтелігенції, працівників бюджетної сфери, пенсіонерів, інвалідів.

2007 р. є складним періодом в житті України. Парламентські вибори спонукали політичні сили до лобіювання популістських рішень у соціальній та економічній сферах, що відстрочує необхідні глибинні реформи соціально-економічної сфери. Проте відкладати впровадження засад нової економічної політики, віддаючи перевагу традиційним інструментам тактичного врегулювання поточних проблем, не лише нераціонально, але й небезпечно через високу ймовірність втрати потенціалу соціально-економічного розвитку.

Послідовна реалізація стратегічних і тактичних заходів соціально-економічної політики дозволить припинити тенденції погіршення макро-економічної ситуації в Україні та відновити динаміку економічного зростання на якісно новій основі, яка відповідатиме потребам формування сучасної конкурентоспроможної економіки європейського типу.