Управління прибутковістю та рентабельністю підприємств хлібопекарської промисловості (на прикладі ВАТ "Галицький хлібозавод")
5

        Водночас прибуток  - це підсумковий якісний показник, результат фінансово-господарської діяльності підприємств як суб’єктів господарювання, який відображає зміну обсягів доходів підприємства, рівень використання ресурсів, величину витрат. Таким чином він синтезує в собі всі сторони діяльності  підприємства, характеризує ефективність господарювання підприємства за всіма напрямами його діяльності: виробничою, збутовою, постачальницькою, фінансовою та інвестиційною. Він становить основу економічного розвитку підприємства і зміцнення його фінансових відносин з партнерами.

        Прибуток як економічний показник, дозволяє поєднувати економічні  інтереси держави, підприємства, як господарюючого суб’єкта, працівників і власників підприємства. Його абсолютна величина характеризує обсяг  фінансових коштів підприємства для розрахунків з бюджетом та позабюджетними фондами, формування фондів підприємства, призначених для розширеного відтворення.

Але даний показник не відображає ступеня ефективності господарської діяльності підприємства. Маса прибутку може зростати при недостатньому використанні ресурсів підприємства, порушені вимог режиму економії. Тому для характеристики ефективності господарської діяльності, ступеня використання його ресурсів, раціональності здійснення витрат набуло поширення застосування показників відносної прибутковості, які в економічній практиці одержали назву рентабельності.

Рентабельність – це відносний показник ефективності роботи підприємства, який у загальній формі обчислюється як відношення прибутку до витрат (ресурсів). Даний показник має декілька модифікованих форм залежно від того, які саме прибуток і ресурси (витрати ) використовуються у розрахунках.

        Рентабельність – відносний показник, тобто рівень прибутковості, що вимірюється у відсотках.