Управління прибутковістю та рентабельністю підприємств хлібопекарської промисловості (на прикладі ВАТ "Галицький хлібозавод")
57

22.05.97р.№283/97-ВР із внесеними змінами і доповненнями відповідно до вимог п.8.1.4 даного закону сума амортизації, яка нарахована на безоплатно отримані підприємством основні засоби не зменшує валовий дохід підприємства, тим самим завищуючи базу оподаткування. На сьогодні в структурі комунальних підприємств питома вага таких основних засобів є дуже високою, як наслідок – держава вилучає значну частину оборотних коштів підприємств, зменшуючи тим самим чистий прибуток цих підприємств та погіршуючи і без того їх тяжкий фінансовий стан. Прибуток, що залишається після оподаткування (чистий прибуток), поступає в повне розпорядження підприємства та використовується згідно з діючим законодавством, статутом та рішенням власників.

Відповідно до принципових (головних) напрямів використання цей прибуток поділяють на дві частини: 1) прибуток, що спрямовується за межі підприємства у вигляді корпоративних прав, персоналу підприємства за результати роботи (як заохочувальний захід ), на соціальну підтримку тощо      (розподілений прибуток); 2) прибуток, що залишається на підприємстві і є фінансовим джерелом його розвитку (нерозподілений прибуток ). Останній спрямовується на створення резервного та інвестиційного фондів. Резервний фонд є фінансовим компенсатором можливих відхилень від нормативного обороту коштів або джерелом покриття додаткової потреби в них. Його формування є особливо важливим для акціонерних товариств.