Управління прибутковістю та рентабельністю підприємств хлібопекарської промисловості (на прикладі ВАТ "Галицький хлібозавод")
77

На підприємствах недержавних форм власності для акціонерів та засновників найважливіше місце має рентабельність їхніх пайових і статутних внесків у складі загальних інвестицій. Тому при цьому аспекту оцінки фінансового стану підприємства потрібно приділити серйозну увагу.

Практика рекомендує для оцінки рентабельності підприємства використовувати систему взаємозв’язаних показників рентабельності [ 53, c.315].

З цією метою необхідно використовувати дві основні групи показників рентабельності:

а) показники, розраховані на підставі поточних витрат (вартості продажу);

б) показники, розраховані у зв’язку з використанням виробничого капіталу (виробничих активів).

        Суттєвий вплив на збільшення прибутку ВАТ «Галицький хлібозавод» здійснюють технологічні нововедення, особливо сучасні форми автоматизації та інформаційних технологій справляють найістотніший вплив на рівень і динаміку ефективності виробництва продукції. За принципом ланцюгової реакції вони спричиняють суттєві ( нерідко докорінні ) зміни в технічному рівні та продуктивності технологічного обладнання, методах і формах організації трудових процесів, підготовці та кваліфікації кадрів тощо.

        Устаткуванню належить провідне місце в програмі підвищення ефективності передусім виробничої, а також іншої діяльності субєктів господарювання. Продуктивність діючого устаткування залежить не тільки від його технічного рівня, а й від належної організації ремонтно-технічного обслуговування, оптимальних строків експлуатації, змінності роботи, завантаженості в часі тощо.

З ціллю економії трудових ресурсів ми пропонуємо на ВАТ «Галицький хлібозавод» здійснити наступні заходи: