Управління прибутковістю та рентабельністю підприємств хлібопекарської промисловості (на прикладі ВАТ "Галицький хлібозавод")
85

Валовий прибуток підприємства зросте в проектному році на 1779,1 тис. грн. або в 2,6 рази по відношенню до базисного року. Чистий прибуток у проектному році становитиме 22,42 тис. грн. і є позитивним результатом підприємства при витратах понесених на придбання обладнання 63,3 тис. грн., хоч він ьуде нижчим у порівнянні з базисним роком. Рентабельність продукції також зросте на 31,9 % у проектному році. Що стосується рентабельності підприємства і рентабельності активів, то вони знизяться на 0,35 %.

        Отже, визначаючим фактором росту прибутку є масштаб підприємства. Рівень рентабельності багато в чому залежить від вибору такого обсягу випуску продукції, який би мінімізував сукупні витрати виробництва. При цьому потрібно мати на увазі, що у відповідності із законом спадної віддачі по мірі збільшення обсягу випуску продукції, граничні витрати виробництва спочатку зменшуються, а потім починають зростати. Відповідно норма прибутку спочатку зростає, а потім її ріст сповільнюється і вона стабілізується або знижується в залежності від специфічних особливостей галузі, до якої входить підприємство [41. с. 21].

        Розподіл і використання одержуваного прибутку як основного джерела фінансування інвестиційних потреб і задоволення економічних інтересів власників (інвесторів) посідає важливе місце у фінансовій політиці підприємства. Механізм розподілу і використання прибутку повинен бути таким, аби всебічно сприяти підвищенню ефективності виробництва, стимулювати розвиток нових форм господарювання та водночас збільшувати доходи держави [52, с.268 ].

        Отже, бачимо що у пошуку оптимального варіанта розподілу прибутку важливу роль має відігравати аналіз. Саме він повинен сприяти створенню економічно обґрунтованої системи розподілу прибутку, яка гарантувала б виконання фінансових зобов’язань перед державою і максимально забезпечувала б виробничі, матеріальні та соціальні потреби підприємства.

        Тож основним завданням для ВАТ «Галицький хлібозавод» є пошук додаткових ринків збуту своєї продукції. Здійснити це в умовах гострої конкурентної боротьби, яка склалася сьогодні на ринку хлібобулочних виробів, можливо лише в тому випадку, коли підприємство дбатиме про поліпшення якості та задоволення платоспроможного попиту споживачів. Орієнтуватися на споживача, досягти якості, яка йому необхідна та ціни, яка йому доступна, можна лише тоді, коли система якості базуватиметься на ретельних дослідженнях ринку.