Наймана праця: сутність та еволюція
29

Стало бути, для того, щоб збільшити продуктивність за межі фізіологічних можливостей людини, потрібна інша праця. А з усіх видів праці, якщо не плутати поділ праці зі спеціалізацією, існують тільки фізична і розумова праця. Фізична праця обмежена фізіологічними можливостями організму, а можливості розумової праці безмежні. У всякому разі, щодо продукту розумової праці, ніхто поки не знайшов і не установив границі можливостей розумової праці. Як і що тут відбувається, поки неважливо, важливо те, що збільшення продуктивності праці за межі фізіологічних границь, можливо тільки за рахунок збільшення частки розумової праці в сукупній праці, необхідній для виробництва продукту праці.

Іншими словами скорочення робочого часу на виробництво продукту праці можливо тільки за рахунок збільшення споживання розумової робочої сили.

При даній технології, подальше збільшення продуктивності праці наштовхується також на визначені границі фізичних властивостей матеріалів і засобів виробництва. Далі цих границь збільшити продуктивність конвертерної виплавки стали не можна, але треба.

Ясно, що фізичною робочою силою не можна прискорити хімічні і фізичні процеси, киркою і лопатою не перетвориш конвертерний спосіб виплавки сталі в процес прямого відновлення заліза. Отут треба колись задіяти розумову робочу силу, та й не тільки тут. Скрізь і завжди продуктивність праці зростає тільки за рахунок збільшення частки розумової праці.

У результаті збільшення продуктивності праці за рахунок підвищення споживання розумової робочої сили, ми маємо скорочення робочого часу на виробництво того ж обсягу продукту праці.