Наймана праця: сутність та еволюція
37

У Японії існує програма "Мошікабукай" - аналог програми ESOP, що охоплює більш 90% усіх підприємств, зареєстрованих на фондових ринках країни. В даний час у цій програмі беруть участь до 50% працівників охоплених нею підприємств (однак їх частка в капіталах своїх підприємств, як правило, не перевищує 5-10%).

Отже, система партнерських відносин дозволяє досягти соціального компромісу між працею і капіталом, збалансувати інтереси внутрішніх агентів підприємства за допомогою поділу між ними господарської влади і перебороти (пом'якшити) відчуженість працівника від виробничого процесу і його результату. Це сприяє перетворенню працівників у суб'єктів влади і власності на підприємстві.

При такому поділі влади працівники одержують право на участь в управлінні виробництвом і розподілі його результатів, а менеджери і зовнішні приватні власники - формування зацікавленості працівників в удосконалюванні виробництва, росту продуктивності і якості праці; зменшення кількості й ослаблення виробничих конфліктів на основі не тільки матеріальних, але й інших мотивацій соціально-психологічного і творчого плану. Це сприяє виникненню усередині підприємства "асоціативної" атмосфери", що веде до відмовлення від опортуністичного поводження, що скорочує витрати контролю і сприяє виникненню сінергетичних ефектів від спільної роботи, співробітництва і консолідації колективу і менеджменту.

В Україні перші кроки на шляху формування нового типу соціально-трудових відносин на підприємствах, на жаль, відновлюють основи економіки фордистського типу, проблеми якої можна охарактеризувати як "негнучкість" і яка не може забезпечити високу мотивацію й активність персоналу в рішенні виробничих проблем. Демократизація господарської влади на підприємствах за допомогою потрійної системи участі персоналу дозволила б набагато швидше підняти українську економіку і створити тим самим передумови росту добробуту народу.