Економічні методи запобігання банкрутству підприємства
17

Фінансове оздоровлення не спроможних підприємств можливе завдяки  аналізу причин виникнення банкрутства.

Причини банкрутства підприємств різні та чисельні. Але серед них можна виявити дещо спільне, що дасть змогу їх згрупувати та класифікувати. Головним для наступного пошуку шляхів фінансового оздоровлення неплатоспроможних підприємств повинне стати кваліфіковане вивчення причин банкрутства [24,с.11].

Для методичних цілей проведення аналізу причин виникнення банкрутства підприємств і пошук їхнього фінансового оздоровлення розглянемо у  вигляді таблиці (таблиця 1.1).

Звичайно, боротися з економічною кризою, яка має національний масштаб, окремі підприємства неспроможні. Але вони повинні проводити таку власну стратегію, що може значно пом'якшити наслідки загального спаду виробництва. У вітчизняній практиці господарювання зовнішні фактори виникнення банкрутства майже завжди пов'язані з внутрішніми проблемами підприємств.

Таблиця 1.1

Основні зовнішні та внутрішні причини банкрутства

Зовнішні фактори

Внутрішні фактори

Економічні

Дефіцит власних обігових коштів

Політичні

Недосконалий механізм ціноутворення

Демографічні

Відсутність договірної дисципліни

Розвиток науки і техніки

Відсутність юридичних служб

Розвиток культури

Відсутність перспективного планування

Міжнародна конкуренція

Відсутність джерел довгострокового фінансування капіталовкладень

Банкрутство боржників

Наявність незавершених капіталовкладень.

Зростання дебіторської та кредиторської заборгованості

 

Тому вважаємо за доцільне провести перевірку фінансового стану підприємств на місцях для виявлення реального стану та можливостей існування підприємств в умовах ринку. Такі перевірки можна здійснити силами місцевих податкових інспекцій та іншими фінансовими установами які наділені такими повноваженнями. Це дасть змогу ряду підприємств сплатити свої заборгованості кредиторам. Важливим внутрішнім фактором е недостатній  кваліфікаційний рівень керівників, а також відсутність на більшості підприємств кваліфікованих менеджерів.