Економічні методи запобігання банкрутству підприємства
69

до оподаткування і після оподаткування, рентабельність власного капіталу також до оподаткування і після оподаткування. Але в 2007 році ці показники були покращилися порівняно з 2006 роком тому що помінявся власник підприємства, який вклав значні кошти в розвиток підприємства. А от в 2008 році ці показники погіршилися в зв’язку з фінансовою кризою в Україні, металургійні підприємства скоротили випуск і реалізацію своєї продукції, а ВАТ «Софіївськиї ГЗК «Квант»» є основним постачальником кварцита на ці підприємства.

 

2.3. Діагностика банкрутства підприємства

 

В умовах динамічних змін в економічному середовищі все більшу роль відіграє  експрес-діагностика імовірності банкрутства як засобу попередження можливих підприємницьких ризиків.

В сучасній економічній науці  є численні розробки в сфері аналізу та прогнозу діяльності підприємства, при здійсненні якого необхідно встановити чи існують будь-які сумніви в продовженні безпосередньої діяльності економічного суб’єкта в майбутньому, тобто виявити й оцінити ознаки ( критерії) імовірності банкрутства підприємства.

Економічні результати діяльності будь-якого господарюючого суб’єкта підлягають коливанням і залежать від багатьох факторів. У більшості підприємств відбуваються стадії підйому та спаду, а деякі з них наближаються до банкрутства або банкрутують.

Причини підйомів і спадів у діяльності підприємства розглядаються як дія цілого ряду факторів : зовнішніх по відношенню до нього ( на них підприємство не може вплинути або його вплив може бути слабким) та внутрішніх ( залежить від організації роботи самого підприємства). Основні фактори узагальнимо у таблицю 2.9.