Ефективність операційної діяльності підприємства: оцінка та напрямки її підвищення в умовах кризових тенденцій в економіці
21

авансової вартості й визначення прибутку, що береться до розрахунків [36,c.338].

На підприємствах виробничої сфери можуть бути застосовані три методи розрахунку прибутку: прямого розрахунку, за показниками витрат на одну гривню продукції, економічний (аналітичний) метод.

1.3 Механізм управління операційною діяльністю

 

 

Операційний прибуток – це прибуток від основної діяльності підприємства, тобто від виробництва і реалізації продукції, послуг, робіт.
Управління операційним прибутком охоплює велику кількість трансакцій, які виконуються на різних етапах руху грошових коштів, що надійшли від реалізації продукції, послуг, робіт, і забезпечують отримання чистого прибутку. У зв'язку з цим основною метою управління прибутком є оптимізація грошових надходжень та витрат, виявлення резервів та їх мобілізація.

Прибуток (збиток) від операційної діяльності розраховується у декілька етапів.

На першому етапі визначається чистий дохід від реалізації продукції шляхом коригування доходів від реалізації на суму непрямих податків та інших вирахувань з доходу [15,c.9].

На другому етапі отриманий результат коригується на собівартість реалізованої продукції. В результаті розраховується валовий прибуток або збиток від реалізації продукції.