Ефективність операційної діяльності підприємства: оцінка та напрямки її підвищення в умовах кризових тенденцій в економіці
39

Професійно вміле застосування економічних, соціально-психологічних та організаційних методів управління здебільшого забезпечує достатньо ефективне господарювання.

 

1.4 Методика оцінки ефективності операційної діяльності підприємства

 

 

Ефективність суспільного виробництва визначають і оцінюють за спільним для всіх ланок народного господарства принципом і єдиним критерієм - співставлення результатів виробництва і затрат.

Ефективність - це складна економічна категорія для кількісної оцінки якої потрібна ціла система показників. Для розробки такої системи необхідно визначити критерії ефективності.

В сучасних умовах ефективність включає такі критерії:

Дійовість або результативність - він показує в якій мірі певна економічна система досягає поставленої мети.

Економічність – показує в якій мірі система економічна; визначається відношенням обсягів ресурсів, які можна використати для досягнення результату, до фактичного об’єму ресурсів, які використані [34,c.265].

Фінансовий стан системи, її прибутковість.

Роль прибутку у підвищенні ефективності виробництва є дуже вагомою.  

Рентабельність – це відносний показник ефективності роботи   підприємства, який у загальній формі обчислюється як відношення операційного прибутку до операційних витрат (ресурсів).

Рентабельність – відносний показник, тобто рівень прибутковості, що вимірюється у відсотках.

Рентабельність безпосередньо пов’язана з отриманням прибутку. Однак її не можна ототожнювати з абсолютною сумою отриманого прибутку.