Ефективність операційної діяльності підприємства: оцінка та напрямки її підвищення в умовах кризових тенденцій в економіці
51

або  Ерн = П / КВ(1.50)

де  Ер – коефіцієнт ефективності для окремих проектів;

Ерн – коефіцієнт ефективності для нових підприємств;

∆П – приріст прибутку (зниження собівартості);

П – прибуток;

КВ – капітальні витрати.

Розрахований коефіцієнт Ер порівнюють з нормативним коефіцієнтом Ен. Якщо Ер більше за Ен, то проект капітальних вкладень, що розглядається, ефективний (доцільний)[45,c.226].

 

1.5 Вітчизняний та зарубіжний досвід управління операційною діяльністю підприємства в умовах кризових тенденцій в економіці

 

 

В організації роботи будь –якого підприємства чи організації доводиться  зіставляти витрати і результати роботи, застосовувати ті чи інші показники.

Головним і визначальним показником оцінки господарської діяльності підприємства чи компанії в умовах кризових тенденцій в економіці залишається, звичайно ж, прибуток. Проблема лише в тому, як визначити розмір прибутку на вкладений капітал. Розмір прибутку від операційної діяльності підприємства може істотно змінюватись залежно від прийнятої методики виміру прибутку. Розмір прибутку конкретного підприємства піддається безлічі не тільки внутрішніх, а і зовнішніх чинників : темпів інфляції, особливостей оподаткування. Серед оціночних показників господарської діяльності виділяють дев’ять найбільш важливих показників:

- оборот підприємства;

- валовий прибуток;

- умовно чистий прибуток;