Обґрунтування комплексу заходів із зниження собівартості продукції
21

1.3 Методика аналізу показників рівня собівартості продукції та фактори впливу на зміну собівартості продукції

 

 

Для ВАТ «Ніжинський МКК» характерні для аналізу собівартості продукції такі показники:

- витрати на одну гривню продукції;

- виробнича собівартість за калькуляційними статтями продукції та за елементами витрат;

- собівартість одиниці окремих видів продукції.

Одним з головних напрямків формування дохідності підприємства повинно бути зниження собівартості продукції. Зростання обсягу виробництва і реалізації цін на продукцію приносить, як правило, тимчасовий успіх підприємству. Великі резерви знаходяться в галузі зниження рівня витрат.

Найбільш узагальнюючим показником собівартості продукції, який відображає прямий зв’язок з прибутком є, рівень витрат на одну гривню продукції.

Для того, щоб визначити і проаналізувати рівень витрат на одну гривню продукції, необхідно здійснити ряд додаткових розрахунків. Це стосується передусім необхідності перерахунку фактичного обсягу виготовленої продукції на планову собівартість, планові ціни, а також урахування зміни цін на сировину, матеріали і товарну продукцію у звітному періоді [42,c.166].

Витрати на одну гривню обсягу промислової продукції - важливий, найбільш узагальнюючий показник собівартості продукції. Однією з переваг цього показника є його універсальність: його використання дає можливість оцінити не лише виконання плану за собівартістю продукції, а й дати оцінку її динаміки в будь-якій галузі виробництва, провести порівняльний аналіз собівартості продукції на підприємствах, які випускають однорідну продукцію.