Обґрунтування комплексу заходів із зниження собівартості продукції
81

ВИСНОВКИ ТА ПРОПОЗИЦІЇ

 

 

Розвиток ринкових відносин в Україні на сучасному етапі потребує підвищення ефективності господарювання з найменшими затратами.

Тому завданням бакалаврської роботи було обґрунтування комплексу заходів із зниження собівартості продукції на ВАТ «Ніжинський МКК».

В першому розділі бакалаврської роботи було розкрито суть собівартості продукції. Собівартість промислової продукції (робіт, послуг) - це виражені в грошовій формі поточні витрати підприємства на її виробництво і збут. Вона складається з витрат, пов’язаних з використанням у процесі виробництва продукції природних ресурсів, сировини, матеріалів, палива, енергії, основних фондів, нематеріальних активів, трудових ресурсів, а також інших витрат на її виробництво та реалізацію.

Основними принципами формування собівартості продукції на підприємстві є: чітке розмежування витрат підприємства по сферах господарської діяльності; безпосередній зв'язок витрат з процесами виробництва та обігу; зміщення витрат в процесі відтворення для відновлення основної виробничої діяльності; повний облік фактичних витрат незалежно від рівня дотримання встановлених норм та умов; прямий зв'язок витрат на виробництво продукції з визначеним періодом часу.

Для оцінки рівня собівартості продукції підприємство вибирає і обґрунтовує систему показників. Для того, щоб краще зрозуміти суть собівартості було розглянемо основні показники, що комплексно характеризують собівартість продукції. На підприємстві обчислюють собівартість валової, товарної (виготовленої) та реалізованої продукції.

В цьому ж розділі було розглянуто методику аналізу показників рівня собівартості продукції та фактори що впливають на зміну собівартості продукції. Для ВАТ «Ніжинський МКК» характерні для аналізу собівартості продукції такі показники: