Обґрунтування комплексу заходів із зниження собівартості продукції
77

Як відомо, структура витрат на собівартість продукції включає:

- по елементні витрати, структура яких показана вище;

- змішані витрати (% за кредит, відрахування, представницькі витрати, рекламу, підготовку кадрів, утворення страхових фондів і інше);

- витрати, що зараховуються на фінансові результати.

Це витрати з анулювання замовлень на виробництво, на утримання законсервованих виробничих потужностей, втрати від непередбачених простоїв виробництва, штрафів, пені, збитки від списання простроченої дебіторської заборгованості, витрати від стихійних лих, різні місцеві податки тощо.

При розробці стратегічних напрямків регулювання поточних витрат на підприємстві необхідно враховувати вище перераховані можливо часом непередбачувані витрати, які мають місце в процесі виробництва.

Собівартість продукції є одним з найважливіших показників, який комплексно характеризує якісні зміни в техніці, технології, організації праці та виробництва, що відбуваються на підприємстві [54,c.334].

Зниження витрат виробництва та собівартість продукції на ВАТ «Ніжинський МКК» є однією з основних умов зростання прибутку підприємства, підвищення рентабельності та ефективності його роботи.

Зниження собівартість продукції ВАТ «Ніжинський МКК»» може здійснюватись завдяки скороченню:

- витрат уречевленої праці, що може бути досягнуто поліпшенням використання засобів та предметів праці;

- затрат живої праці, що можуть бути скорочені за умови зростання продуктивності праці (у звітному році проти минулого року продуктивність праці зросла на 36,3%);