Розробка стратегії розвитку бізнесу в умовах підприємства
39

Для СГП 8 підійде і стратегія збереження частки ринку і стратегія росту і збільшення частки ринку. Тут немає гострої необхідності додаткового фінансуванні цього напрямку.

СГП 9 і 10 – займають лідируюче положення на зрілому, насиченому, підданому застоєві ринках. За рахунок високої частки ринку вони, також як і СГП 8, мають значну економію у витратах і приносять великий прибуток, чим потрібно для підтримки їхньої частки на ринку. Для них найкращої є стратегія збереження частки ринку.

СГП 3 і 2 – найбільш безперспективні види діяльності. Вони мають слабкі конкурентні позиції в сформованій або галузі, що скорочується. Для них найкращої буде стратегія одержання короткострокового прибутку в максимально можливих розмірах, навіть за рахунок скорочення частки ринку або продаж або відділення їх в окремо працюючу фірму.

Матриця БКГ дає неповну картину через використання обмежених і однобоких характеристик. Тому в портфельному аналізі застосовують ще і багатофакторну матрицю Мак-Кінзі, характеристиками якої є привабливість ринку і позиції в конкуренції, оцінювані на базі великого числа показників. Вихідні дані і розрахунок підсумкових величин по кожному СГП дані в таблиці 2.9.

За результатами обчислень таблиці 2.9 можна побудувати матрицю Мак-Кінзі, де кожне СГП представлено у виді окружності, діаметр якої пропорційний місткості ринку, а сектор усередині окружності відбиває частку ринку даного СГП. Дана матриця представлена на рисунку 2.5 Матриця Мак-Кінзі доповнює матрицю БКГ, дозволяючи оцінити положення кожного СГП у портфелі організації з погляду привабливості ринку і займаної на ньому позиції і пропонуючи можливі стратегічні рішення в сфері інвестицій. Усі СГП відповідно до їх положення можна об'єднати в три групи за принципом пріоритетності інвестицій: СГП, які мають високий пріоритет інвестицій; СГП, які мають середній пріоритет інвестицій; СГП, які мають низький пріоритет інвестицій.