Розробка стратегії розвитку бізнесу в умовах підприємства
41

СГП 4, 5, 7, 8, 9 – є найбільш привабливими для залучення інвестицій, з яких найбільше яскраво виділяється СГП 7. Для цієї групи СГП кращої буде стратегія росту і залучення інвестицій.

СГП 1 і 6 – мають середній пріоритет інвестицій. При відносно невисокій місткості ринку для них краща стратегія продовження діяльності на колишньому рівні. Однак необхідно стежити за ситуацією в СГП 1, тому що в ньому є присутнім такий обмежувальний фактор, як низька частка ринку. При зниженні опорних параметрів, СГП 1 прийдеться ліквідувати.

У цілому, для кожного елемента цієї групи, стратегічне рішення приймається в залежності від характеру ситуації. Вибір може здійснюватися з досить широкого спектра стратегій. Такими можуть бути: стратегія росту й інвестування; збереження частки рику (захист досягнутих позицій); скорочення і ліквідація; дезінвестування – переміщення одержуваних засобів на інший напрямок.

СГП 2, 3, 10 – мають низький пріоритет інвестицій. Для даної групи оптимальним буде стратегія скорочення. Однак ситуація зі СГП 10 не однозначна. Дане СГП займають лідируюче положення на зрілому і насиченому великому ринку, має гарну фінансову стійкість, тому додаткові фінансові вкладення не потрібні, однак сам ринок, по оцінках експертів є непривабливим для інвестицій. Тому СГП 10 можна скористатися стратегією розвороту з метою диверсифікованості виробництва і виходу на нові сегменти ринку.

Для оцінки стратегічної привабливості портфеля організації необхідно об'єднати і проаналізувати всі отримані дані:

- на дуже привабливих ринках працюють СГП 1, СГП 4, СГП 5, СГП 7;

- слабку конкурентну позицію займають СГП 3, СГП 2, СГП 1;

- у стадії зародження і рости знаходяться СГП 6, СГП 4, СГП 1, СГП 5, СГП 7 у стадії зрілості і спаду знаходяться СГП 8, СГП 9, СГП 10, СГП 3, СГП 2;