Трудовий потенціал
11

 

Очевидно, що поки не відбудеться усвідомлення того, що у глобальній економічній конкуренції 21 століття перемагають не ті країни – де труд дешевший, а ті - де він є більш кваліфікованим і наукоємним – інноваційні реформи та якісне економічне зростання, будуть лише декларацією.

Якими мають бути першочергові заходи держави щодо розвитку ринку праці та підвищення її якості для розвитку інноваційної економіки?...

По-перше, необхідно реформувати, а точніше – вивести з кризового становища систему професійної освіти. Адже з 1985 по 2002 рік, кількість осіб, які навчаються у професійно-технічних освітніх закладах скоротилася на 28%. Це говорить про втрату цілого покоління кваліфікованих робітників, які є основою продуктивного сектору економіки.

Система вищої освіти потребує перенацілення із спорадичного розвитку на вирішення нагальних проблем економіки – формування інтелектуального капіталу “економіки знань”.

По-друге, необхідно вдосконалити державну соціальну політику в питаннях охорони праці, пенсійної реформи, боротьбі з бідністю та створення нових робочих місць. Треба законодавчо встановити мінімальний рівень погодинної оплати праці, налагодити соціальне партнерство між бізнесом, державою і працівниками.

Особливого значення набуває проведення пенсійної реформи – адже в цім напрямі сьогодні накопичено велику кількість проблем та існує загроза дискредитації і зриву графіку реформи.

По-третє, слід змінити підходи державної міграційної політики, запровадити на пострадянському просторі зону “чотирьох свобод” (пересування капіталів, труду, послуг і товарів).

По-четверте, формування “економіки довіри”, проведення адміністративної і управлінської реформи органів державного управління, впровадження інноваційної системи суспільних цінностей і зміцнення засад підприємницької культури.

Вважаю, що одним із таких спільних проектів, має стати спільна робота УФУ та УСПП над розробкою “Доктрина економіки знань в Україні”, яка разом із Національною програмою розвитку трудового потенціалу дозволить не лише започаткувати якісні зміни на вітчизняному ринку праці, а й на практиці перейти до структурних інноваційних реформ.

 

Джерело: ВИСТУП Голови Української федерації вчених Радника Президента України Академіка НАН України В.Семиноженка На форумі „Розвиток трудового потенціалу в Україні” 31.03.04р.

Журнал «Проблеми науки» - 2004 р. № 4- с.3