Трудовий потенціал
13

Льовашова, Г.В. Осипова, Г.Г. Силласте, Ж.Т. Тощенко, А.Д.Урсула, Г.І. Чуфріна, Р.Г. Яновського і ін.

Разом з тим, в існуючих наукових розробках виділяються ті чи інші аспекти формування соціальної безпеки через інстументи соціальної політики держави  і певною мірою відсутнє комплексне відображення соціальної безпеки трудового потенціалу, зокрема на рівні регіону.

Метою наукової статті є визначення особливостей формування трудового потенціалу у контексті зміцнення соціальної безпеки регіону (на прикладі Львівської області), а також оцінка соціальних аспектів вітворення трудового потенціалу регіону.

Як відомо, трудовий потенціал держави - одна з найважливіших складових її національної безпеки. Водночас він є складовою трудового ресурсу світової спільноти, фундаментом подальшого економічного, соціального, культурного розвитку країни, оптимальних умов життєдіяльності суспільства .

Основою формування трудового потенціалу є демографічні процеси як загалом в Україні, так і у Львівській області зокрема. В останні десятиріччя істотно змінилася демографічна ситуація в Україні та її окремих регіонах. Відтворення людських ресурсів Львівської області перебуває в даний час у несприятливому стані і його динаміка характеризується відносно невисокими темпами росту народжуваності, ростом смертності населення, що негативно позначається на соціальній безпеці регіону. Так, у 2008 році населення Львівщини зменшилось на 6,8 тис. осіб і на 1 січня 2009 року його кількість становила 2552,9 тис. осіб. Зменшення населення відбулося як за рахунок природного скорочення (6,1 тис.осіб) так і за рахунок міграційного (0,7 тис.осіб). Природний приріст населення зафіксовано у Яворівському районі (357 осіб) та м. Новий Розділ (31 особа).

Проте, відносно позитивною є динаміка народжуваності: у 2008 році в області народилось 29 тис. дітей, що на 5,7% більше, ніж у 2007 році.

При цьому найвищий рівень народжуваності спостерігався у Турківському районі (14,5 особи на 1000 населення), найнижчий – у м. Моршин (6,8 особи на 1000 населення). Поряд із зростанням народжуваності, також збільшується смертність населення. У порівнянні з 2007 роком кількість померлих зросла на 0,7% і становила 35,1 тис.осіб. До регіонів Львівської області з найвищим рівнем смертності слід віднести Перемишлянський район, з найнижчим – м.Новий Розділ (відповідно 19,7 та 8,5 померлих на 1000 населення). На початок лютого 2009 року найвищий рівень смертності спостерігався у Жидачівському районі, найнижчий – у м.Трускавець (відповідно 22,9 та 8,7 померлих на 1000 населення). За причинами смерті перше місце посідають хвороби системи кровообігу, друге – новоутворення, третє – зовнішні причини смертності та захворюваності .

Однією з вагомих загроз соціальній безпеці регіону є високий рівень смертності у сільській місцевості, який є у 1,6 рази вищим, ніж у міських поселеннях. Причинами сучасної демографічної ситуації є те, що область, практично не відтворює населення. Різкий спад рівня народжуваності і зменшення частки дітей у загальній чисельності населення призвели до старіння населення, особливо в сільській місцевості.