Вплив інноваційної діяльності на конкурентоспроможність підприємства
11

Не менш важливою та актуальною є діяльність бізнес-інкубаторів.

Бізнес-інкубатор – це організація, яка створює найбільш сприятливі умови для стартового розвитку підприємств, надаючи їм комплекс послуг та ресурсів. Бізнес-інкубатори необхідні для зміцнення й розвитку нових підприємств. Особливо актуальна діяльність даних структур в Україні, де низька динаміка розвитку підприємництва.

Маючи підтримку бізнес-інкубатора, підприємство має змогу отримати, наприклад, площу для офісу на пільгових умовах, засоби зв’язку, оргтехніку, необхідне обладнання, тощо. Також у бізнес-інкубаторі проводиться навчання, надаються косультаційні послуги, послуги спеціалістів з різних професій: бухгалтер, юрист, маркетолог, менеджер та ін. У низці випадків тут можна отримати обладнання на умовах лізингу, кредит на розвиток бізнесу та виходу підприємства на місцеві ринки.

Вагомим фактором становлення та розвитку підприємницького сектору, зростання конкурентноспроможності вітчизняної економіки, національної безпеки є інноваційні підприємства, які в Україні представленні діяльністю технополісів, бізнес-інкубаторів та технопарків.

Становлення та розвиток інноваційного підприємництва в Україні перешкоджається та обмежується рядом факторів. Перш за все, це – відсутність ефективної системи фінансування. В даному випадку необхідна значна підтримка держави через систему державного субсидіювання та кредитування, створення бюджетних та позабюджетних фондів. Крім зазначеного, слід відзначити: відсутність механізму стимулювання інноваційної інфраструктури, неефективне законодавче регулювання, застійні явища в економіці, обмеженість інвестиційної бази, тощо.

Територіальний чинник також впливає на рівень інноваційної активності. Цільові опитування показують значну роль місцевих адміністрацій у стимулюванні інновацій. Важливе значення тут мають не лише прямі інвестиції з місцевого бюджету, а й створення інституційно-законодавчих умов, сприятливих для інноваційної діяльності. Кошти з регіональних джерел зазвичай розподіляються або на основі конкурсу, або в результаті прямого рішення місцевих органів влади. Неабияке значення мають також неформальні механізми, до того ж що більший обсяг наданих коштів, то істотніша їхня роль. Окрім того, сьогодні конкурентне середовище також неоднакове в різних регіонах.