Вплив інноваційної діяльності на конкурентоспроможність підприємства
15

Стратегічним моментом кожного управління є не лише утримання ділової діяльністі "на плаву", а й дивитися у майбутнє, розглядаючи потенціал підприємства.

Сучасні умови діяльності економічних суб'єктів в Україні характеризуються невизначеністю, тобто внутрішньою нестійкістю та достатньо обмеженою передбачуваністю поведінки інших суб'єктів економічних відносин. За таких обставин серед основних факторів конкурентоспроможності підприємства провідне місце займають: конкурентоспроможність продукції та його інноваційна діяльність. Крім того, в мінливому ринковому середовищі необхідно безперервно вдосконалювати власну продукцію й усі інші процеси на підприємстві, а також вміти адаптуватися, саме тому постійне впровадження інновацій на сучасному етапі розвитку економіки є основним засобом збереження конкурентоспроможності і невід'ємною частиною підприємницької діяльності.

Ключовою категорією будь - якого інноваційного процесу є „інновація", що в перекладі з англійського означає введення нового, оновлення. Взагалі даний термін був уперше введений І.Шумпетером і Г.Меншем і в буквальному перекладі означає «втілення наукового відкриття, технічного винаходу в новій технології або в новому виді виробу» [1, с.16]. Під інноваційною діяльністю зазвичай розуміють діяльність, що спрямована на використання і комерціалізацію результатів наукових досліджень та розробок і зумовлює випуск на ринок нових конкурентоспроможних товарів і послуг [3, с.5].

На жаль стан інноваційної діяльності підприємств в Україні є незадовільним, про що свідчать дані вітчизняної статистики [2, с.5]. Так, в 2009 р. інноваційною діяльністю у промисловості займалося 1118 вітчизняних підприємства, що складає всього 11,2% їх загальної кількості, при чому з кожним роком кількість таких інноваційно-активних підприємств зменшується. Загалом на інноваційні роботи у 2009 р. підприємства витратили 5,8 млрд. грн., 42,4% яких — на продуктові й 57,6% - на процесові інновації. Частка інноваційних витрат у загальній сумі операційних витрат з реалізованої промислової продукції (робіт, послуг) склала 1,5%, що в динаміці майже не змінилася в порівнянні з 200