Вплив інноваційної діяльності на конкурентоспроможність підприємства
65

957,4 тис.грн збитку, на відміну від 2008 року, в якому підприємство збитки становили 1509,8 тис.грн. Однією з причин виникнення такої суми збитку є те, що раніше підприємство більше реалізовавуло продукції в Росію. Але в зв’язку з політичною обстановкою Росія відмовилась від нашої молочної продукції. Продукція не виготовлялася, але з метою збереження сировинної зони молоко продовжувало закуповуватись. Якщо враховувати, що в осінньо-зимовий період кількість заготовленого молока значно нижча, ніж в літній період, то значно здорожується доставка 1тони молока на підприємство.

Причиною збитків було також утримання низької ціни на сухе молоко на світовому ринку. Різко скоротилися замовлення на виробництво сухого молока на давальницьких умовах. В результаті - недостатнє навантаження виробничих потужностей, простій обладнання. Дуже низька доля оборотних коштів і велика частка залучених коштів призвели до залежності підприємства від зовнішніх джерел фінансування.

У даній роботі розглянуто основні напрями інноваційного розвитку підприємства: комплексна механізація й автоматизація виробництва, електрифікація, удосконалювання традиційних технологічних процесів, розширення застосування штучного холоду.

Запропоновано реалізувати проект виробництва згущеного молока. Чиста теперішня вартість проекту становить 63,3 тис грн. Отже реалізація проекту ефективна і дозволить підприємству отримати значний прибуток. Проект окупиться протягом одинадцяти місяців. Розраховано внутрішню норму доходності проекту виробництва згущеного молока, яка становить 53 % на рік.

У проектному році збільшиться обсяг товарної продукції на 40%, дохід від реалізації продукції та чистий дохід від реалізації продукції також зростуть у порівнянні з базисним роком (48,0:49,18) %. Собівартість реалізованої продукції, хоч і не є позитивним показником, але це дуже добре, коли вона не перевищує 20%. Операційні витрати зросли на суму запланованих наших витрат на проектний рік і становлять 63,3 тис. грн.

Реалізація заходів запропонованих в роботі дозволить ВАТ «Ніженський МКК»