Системи економічної освіти в іноземних країнах
5

В Україні діє кілька зарубіжних благодійних програм. Так, фонд «Відродження» сприяв впровадженню методики викладання економіки «Junior Achivement Inc», яка дуже поширена в американських школах. Цей курс є прекрасним зразком методичного забезпечення викладання: дуже цікавий і змістовний підручник, задачник, ділові ігри, набір контрольних тестів. Відомі також школи ЮНЕСКО, програми «Новий день» та інші.

Центр економічної освіти (ЦЕО, м. Харків) як незалежна некомерційна організація в галузі економічної освіти, що підтримується міжрегіональними фондами «Відродження» та «Євразія», почав досить плідну роботу з проведення стартових семінарів для вчителів економіки середніх шкіл України, розробки нових комп’ютерних програм типу економічної гри «Меком» (Моделювання економіки та менеджменту), розробки навчальних посібників, бізнес-тренінгів для працівників фірм та банків.

Взагалі в практичному житті у нас сталася підміна понять економіки, яка ґрунтується на принципах вільного підпри­ємництва, терміном «ринок» (можливо, це перша стадія).

Проте після атрофії ринкового мислення в нашому суспільстві починають поволі формуватися початкові елементи економічного мислення і поведінки. Вже відбувається зміна ставлення до власності, грошей, багатства та інших економічних понять.

Якщо метою навчання вважати засвоєння учнями основ економічного розуміння суті тих змін, що відбуваються в нашому суспільстві, то слід визнати, що активний кримінально-мафіозний елемент вже вчить наших дітей економічній поведінці на вулиці. До чого це призводить, ми бачимо.

Нам треба взяти ініціативу в підготовці школяра до економічного життя в руки школи, сім’ї, вчителя. Традиційно порівнюючи американський тип освіти з японським та європейським, ми можемо, звичайно, вичленити раціональні елементи, але шлях розвитку, концепцію економічної освіти вибирати нам.

У чому ж, стисло, суть цієї концепції? Як стверджують автори «Концепції неперервної освіти з економі­ки», єдиним дійовим способом нейтралізації суб’єктивного чинни­ка опору руху до ринку є економічна освіта широких верств населення, і починати її треба, як це доведено у концепції, з середньої школи.