Основні напрямки реалізації державної інноваційної політики
19

лаблює стійкість компанії. Стадія "затухання". На цьому етапі здійснюється продаж власних ноу-хау, ліцензії, патентів, скорочення чисельності працівників у виробництві цього виду продукту, ліквідація залишкових запасів.

Витрати на цій стадії є незначними, тому що відбувається згортання всіх процесів у виробництві цього виду продукту. Витратами можуть виступати витрати з пошуку покупців на об'єкти інтелектуальної власності, виплати через скорочення чисельності працівників.

 

3(27). Особливості утворення і фінансування технопарків

 

 

 

 

Технопарк являє собою науково-виробничий територіальний комплекс, до якого входять дослідні інститути, лабораторії, експериментальні заводи з передовою технологією, створювані на заздалегідь підготовлених територіях навколо великих університетів з розвиненою інфраструктурою, до якої належать: лабораторні корпуси, виробничі приміщення багатоцільового призначення, інформаційно-обчислювальні центри колективного користування, системи транспортних та інших комунікацій, магазини, житлово-побутові приміщення, сервісні та виставкові комплекси.

Уживання слова «парк» обґрунтоване, адже ці центри організуються саме в паркових чи розбитих під парк лісових зонах з красивим природним ландшафтом, що створює сприятливі для праці умови. Є парки, що розташовані на великій відстані від міських центрів.

Основна мета технопарків — досягнення тісного територіального зближення між необхідною для наукових досліджень матеріальною базою, що належить промисловому виробництву, та людським компонентом наукового потенціалу країни, що формує максимально сприятливі умови для розвитку інноваційного процесу.

В основу створення технопарків покладені такі принципи: