Шляхи прискорення обігу оборотних коштів на підприємстві
111

Через такі об'єктивні причини як інфляція та збільшення обсягів надання послуг населенню у підприємства виникає додаткова потреба в оборотних коштах. Тому підприємство використовує позичкові кошти у банку. Поряд із банківськими кредитами джерелами фінансування оборотних коштів підприємства є також комерційні кредити інших підприємств і організацій, котрі оформляються як позики та авансові платежі.

Без залучення в оборот кредитних ресурсів в умовах дефіциту власних засобів КП «Комунсервіс» грозить серйозними фінансовими утрудненнями і може призвести до банкрутства. Але кредитування підприємства банками викликає підвищення залежності його від кредитних ресурсів унаслідок збільшення позичкової заборгованості. Це приводить до збільшення нестабільності фінансового стану, зникають власні оборотні кошти, переходячи у власність банку, оскільки підприємство не забезпечує норму прибутку на вкладений капітал, задану у вигляді банківського відсотка.

3. Додатково залучені джерела підприємства включають: кредиторську заборгованість за товари, роботи, послуги, а також поточні зобов'язання щодо отриманих авансів, розрахунків з бюджетом, позабюджетних платежів, розрахунків зі страхування, з оплати праці, з учасниками, за іншими поточними зобов'язаннями, резервів за сумнівними боргами, благодійні та інші надходження.

В даний час неплатоспроможність підприємства досягла загрозливих масштабів і має тенденцію до зростання. Методи рішення цієї проблеми (взаємний залік неплатежів, передоплата), що застосовується підприємством не дають необхідного ефекту. Розміри і джерела поповнення власних оборотних коштів щорічно відображаються у фінансовому плані підприємства.

4.Раціональне й ощадливе використання оборотних фондів - першочергова задача КП «Комунсервіс», тому що матеріальні витрати складають собівартість комунальних послуг. Зниження матеріалоємності послуг досягається різними шляхами, серед яких головними є впровадження нової техніки,технології, удосконалювання організації виробництва і праці.