Шляхи прискорення обігу оборотних коштів на підприємстві
17

Варто зазначити, що співвідношення між раніше наведеними групами оборотних коштів у загальній вартості характеризує їх загальну структуру. Ця структура є тим прогресивнішою, чим більша частина оборотних коштів зайнята у сфері виробництва. А перебування цих коштів у сфері обігу – лише необхідна умова безперервності процесу відтворення.

У свою чергу ефективність управління складом та структурою оборотних коштів підприємства залежить від рівня організаційності та узгодженості процесів аналізу оборотних коштів підприємства в попередньому періоді, планування оборотних коштів, контролю за виконанням планів та прийняттям управлінських рішень щодо підвищення ефективності використання оборотних коштів.

Отже, значення аналізу оборотних коштів полягає в тому, що він є інструментом ефективного управління оборотними коштами підприємства, який дозволяє оцінити в короткостроковому періоді структуру оборотних коштів, їх абсолютну величину та абсолютну величину окремих видів оборотних коштів. [45,c.68]

Підприємство зацікавлене у зменшенні оборотних коштів у сфері обігу за рахунок поліпшення системи постачання, раціональніших форм розрахунків.

 

1.2 Показники виміру ефективності використання оборотних коштів підприємства

 

Оборотні кошти підприємств країни становлять значну частину їхніх матеріально-грошових активів.Воно постійно перебувають в русі, здійснюючи кругообіг, переходять із однієї стадії в іншу: із сфери обігу у сферу виробництва, із сфери виробництва у сферу обігу і т.д.

Тому раціональне та економне використання оборотних коштів суб'єктів господарювання має неабияке економічне значення. Для оцінки ефективності використання оборотних коштів виробничих підприємств застосовують певні показники, а для підвищення ефективності - відповідні конкретні заходи. [23,c.56]