Шляхи прискорення обігу оборотних коштів на підприємстві
89

Аналізуючи основні економічні показники діяльності підприємства ми побачили, що підприємство не отримує прибутки у розмірах, які б забезпечили необхідний приріст власних фінансових ресурсів. Фінансовий стан КП «Комунсервіс» не є стійким. Підприємство повинно прямувати до позитивного фінансово стану, тобто до створення достатнього обсягу фінансових ресурсів, що виступає гарантом своєчасності розрахунків з постачальниками, бюджетом та іншими ланками фінансової системи, подальшого економічного та соціального розвитку.

 

2.3 Оцінка рівня використання оборотних коштів на підприємстві

 

 

Ефективне використання оборотних коштів на КП «Поліське-комунсервіс» багато в чому залежить від правильного визначення потреби в оборотних коштах. До отримання виручки від реалізації послуг оборотні кошти є джерелом фінансування поточних виробничих витрат підприємства. Період часу від моменту споживання виробничих запасів, їх перетворення в послугу до її реалізації може бути достатньо тривалим. Надходження виручки від реалізації послуг часто не співпадає з часом споживання матеріальних ресурсів. Це зумовлює необхідність формування оборотних коштів в певному розмірі.

Конкретні умови роботи підприємства істотно впливають на розмір норм оборотних коштів. До таких умов можна віднести:

- тривалість виробничого циклу;

- періодичність запуску матеріалів у виробництво;

- час підготовки матеріалів для виробничого споживання;

- віддаленість постачальників від споживачів; частоту, рівномірність і комплексність поставок, розмір партій, що поставляються, якість матеріалів і інші умови постачання;