Шляхи ефективності використання прибутку підприємства
3

ВСТУП

 

Актуальність теми. Розвиток ринкових відносин вимагає здійснення нової фінансової політики, посилення її впливу на прискорення соціально-економічного розвитку України, ріст ефективності виробництва і зміцнення фінансів держави. Важлива роль у забезпеченні всесторонньої інтенсифікації виробництва і підвищенні ефективності належить прибутку.

Прибуток – це рушійна сила ринку, яка визначає вирішення трьох основних взаємопов’язаних проблем: що виробляти, як виробляти і для кого виробляти. Прибуток – це винагорода за підприємницьку діяльність і введення технічних вдосконалень.

Прибуток – одна із основних форм грошових нагромаджень, які створюються в галузях економіки; він є частиною національного доходу, включає вартість додаткового продукту і окремі елементи необхідного. Прибуток займає одне з центральних місць в загальній системі вартісних інструментів і важелів управління економікою. Це виражається в тому, що фінанси, кредит, ціни, собівартість та інші економічні важелі прямо або опосередковано пов’язані з прибутком.

Діяльність підприємств в умовах ринкової економіки пов’язана з підвищенням стимулюючої ролі прибутку. Отримання прибутку сприяє вирішенню важливих першочергових завдань – росту обсягів виробництва з метою усестороннього задоволення виробничих і особистих потреб, зниження рівня суспільно-необхідних витрат виробництва і реалізації продукції, а також підвищення її якості.

Економічним позитивним підсумком виробничо-фінансової діяльності підприємства є прибуток. Він є реальним показником того, на скільки ефективно працює підприємство, визначає реальні, дійсні можливості підприємства фінансувати науково-технічний і соціальний розвиток.