Шляхи ефективності використання прибутку підприємства
75

Чистий дохід, який забезпечує беззиткову діяльність (ЧДб)

ПВп/ПВчд

857/0,151

5675,5 тис.грн

Змінні витрати, які забезпечують беззиткову діяльність (ЗВб)

ЧДб*ВМчд

5675,5*0,848

4812,8 тис.грн.

Рівень (коефіцієнт)економічної безпеки діяльності підприємства (Кб)

ЧДп-ЧДб/ЧДп

41-5675,5/41

-137,4

 

Розглянувши фінансовий стан ми побачили, що підприємство не отримує прибутки у розмірах, які б забезпечили необхідний приріст власних фінансових ресурсів. Фінансовий стан ВАТ «Поліський хлібозавод» не є стійким.

Підприємство повинно прямувати до позитивного фінансово стану, тобто до створення достатнього обсягу фінансових ресурсів, що виступає гарантом своєчасності розрахунків з постачальниками, бюджетом та іншими ланками фінансової системи, подальшого економічного та соціального розвитку.

 

 

2.3 Оцінка стану використання прибутку підприємства

 

 

Функціонування ВАТ «Поліський хлібозавод» супроводжується безперервним кругооборотом коштів, який здійснюється у вигляді витрат ресурсів і одержання доходів, їхнього розподілу й використання. При цьому визначаються джерела коштів, напрямки та форми фінансування, оптимізується структура капіталу, проводяться розрахунки з постачальниками матеріально-технічних ресурсів, покупцями продукції,державними органами (сплата податків), персоналом підприємства тощо. Усі ці грошові відносини становлять зміст фінансової діяльності підприємства.

Прибуток є джерелом фінансових ресурсів господарюючих суб’єктів і держави та підлягає обов’язковому розподілу. Держава отримує свою частку у вигляді податку на прибуток. Підприємство після цього отримує у власне розпорядження чистий прибуток, який використовується згідно потреб.