Шляхи ефективності використання прибутку підприємства
93

Висновок до розділу 2

 

 

В даному розділі проведено аналіз та намічено шляхи ефективності використання прибутку ВАТ «Поліський хлібозавод». Дана організаційна характеристика економічного стану розвитку підприємства за останні роки.

Предметом діяльності ВАТ «Поліський хлібозавод» є випуск і реалізація хлібобулочних та кондитерських виробів, переробка зерна на борошно. Товариство створене з метою здійснення підприємницької діяльності для отримання прибутку в інтересах акціонерів товариства, а також його працівників.

Характеристика наявних виробничих ресурсів підприємства свідчить про те, що фондоозброєність на підприємстві постійно зростає, а це значить що підприємство має відносно високу технічну оснащеність, усі основні та допоміжні процеси механізовані. Персонал підприємства виконує функції контролю та нагляду за процесом виробництва. Вивільнення працівників пояснюється механізацією основних процесів та операцій. Ступінь спрацьованості основних засобів великий і становить 56%-59%. Коефіцієнт мобільності у ВАТ «Поліський хлібозавод» в усіх трьох роках становив більше рекомендованого 0,5 і вказує на наявність у підприємства оборотних активів для запровадження нових проектів.

На даному етапі підприємству весь час доводиться поновлювати асортимент виробів, покращувати їх споживчі якості. Саме такий підхід дав змогу підприємству збільшити обсяг реалізації продукції у 2011 в умовах гострої конкурентної боротьби.

Розглянувши фінансовий стан ми побачили, що підприємство не отримує прибутки у розмірах, які б забезпечили необхідний приріст власних фінансових ресурсів. Фінансовий стан ВАТ «Поліський хлібозавод» не є стійким.

Підприємство повинно прямувати до позитивного фінансово стану, тобто до створення достатнього обсягу фінансових ресурсів, що виступає гарантом своєчасності розрахунків з постачальниками, бюджетом та іншими ланками фінансової системи, подальшого економічного та соціального розвитку.