Шляхи ефективності використання прибутку підприємства
31

 

Прибутковість підприємств різних видів діяльності в Україні за період 2009-2011 роки значно погіршилась. Значна частина підприємств України працює збитково, при цьому характерним є погіршення цього показника з 37,2% до 41,3% підприємств. Негативним є те, що загальний показник фінансових результатів діяльності підприємств в Україні у 2011 р. є збитковим за обсягом 31589,9 млн. грн.

Особливо відчутно світова фінансова криза вплинула на такі галузі як промисловість, будівництво та фінансова діяльність. Найвищий відсоток підприємств, які працюють збитково у сфері будівництва – 52,7%. Водночас, основною причиною негативних фінансових результатів діяльності підприємств в Україні є, на наш погляд, недосконалість або систематична відсутність побудови стратегічного управління прибутком, що базується на детальному аналізі як зовнішніх, так і внутрішніх чинників дослідження.

Концептуальні засади стратегічного управління прибутком, а саме: стратегічного планування, стратегічної організації і стратегічного контролю.

На етапі стратегічного планування прибутку визначають цільову суму прибутку відповідно до стратегічних цілей і завдань підприємства з урахуванням його стадії життєвого циклу; здійснюють стратегічний аналіз управління прибутком на засадах моніторингу прибутковості підприємства та обґрунтування планів і програм дій на основі оцінювання стратегічних альтернатив. [50,c.49]

На етапі стратегічної організації приводять у відповідність з обраною стратегією всі ресурси і внутрішні зв'язки підприємства, його цілі, завдання і сферу відповідальності працівників; здійснюють організаційні зміни на підприємстві та розробляють політику кожного структурного підрозділу. Завершальним етапом стратегічного управління прибутком підприємства є стратегічний контроль за виконанням розроблених заходів. Перевага запропонованої структурно-логічної схеми полягає в тому, що вона охоплює всі складники процесу управління прибутком, зумовлені його функціями та наявністю