Шляхи ефективності використання прибутку підприємства
97

В нинішніх умовах господарювання підприємство повинне прагнути якщо не до отримання максимального прибутку, то хоча б до того обсягу прибутку, який би дозволяв підприємству не тільки надійно утримувати свої позиції на ринку збуту своїх товарів і надання послуг, але й забезпечувати динамічний розвиток його виробництва в умовах конкуренції.

ВАТ «Поліський хлібозавод» спеціалізується на виробництві хлібобулочних, кондитерських виробів та борошномельної продукції.

Обсяг реалізованої продукції в 2011 році збільшився у порівнянні з 2009 роком на 13,6% і становив 7121 тис.грн. Собівартість товарної продукції за цей же період зросла на 19,6% і становила в 2011 році 4969 тис.грн.

Наявний ресурсний потенціал ВАТ «Поліський хлібозавод» дозволяє підприємству вести ефективну господарську діяльність.

ВАТ «Поліський хлібозавод» являється єдиним підприємством у районі, що здійснює випуск борошномельної продукції. За рахунок власного виробництва підприємство забезпечує 38% потреби в борошні, частина борошна реалізується на сторону.

Величина власного капіталу в 2011 році значно зменшилася порівняно з 2010 роком на 418 тис.грн. або 33,3% і з 2009 роком на 402 тис.грн. (або 32,5%). Коефіцієнт поточної ліквідності в усіх двох роках значно перевищував орієнтоване позитивне значення більше 1.0, а в 2011 році становив 0,70 що є не нормальним.Коефіцієнт швидкої ліквідності у підприємства не досягнув позитивного значення ні в одному році і це нижче орієнтованого позитивного значення 0,6-0,8. Коефіцієнт абсолютної ліквідності у всіх трьох роках значно менший нормативного значення і це вказує на те, що лише 5% від суми поточних зобов’язань підприємство спроможне погасити негайно.

В цілому відбулися позитивні зміни у складі показників якими характеризується фінансова стійкість. Значення коефіцієнту автономії перевищує нормативне значення 0,5 і свідчить про незначну залежність підприємства від зовнішніх джерел фінансування, так в 2009 році підприємство на 91% фінансувалося за рахунок власного капіталу.