Аналіз діяльності підприємства торгівельного бізнесу: Загальний і факторний аналіз
13

Факторний аналіз роздрібного товарообороту

аналіз впливу товарного забезпечення на обсяг продажу

аналіз впливу швидкості обороту товарів на обсяг продажу

аналіз впливу забезпеченості підприємства основними засобами та ефективності їх використання

аналіз впливу зміни чисельності персоналу та продуктивності праці

вивчення залежності товарообігу від величини витрат на збут

Рис.1.1 Напрямки факторного аналізу роздрібного товарообороту

До зовнішніх відносяться такі: стан платоспроможного попиту населення; зміни роздрібних цін на товари народного споживання і їх співвідношень; рівень конкуренції у районі діяльності торговельного підприємства; виконання постачальниками договорів, дотримання термінів постачання товарів.

У цій класифікації деякі сумніви можуть виникнути відносно змін роздрібних цін на товари, віднесених до незалежних факторів. За нових економічних умов ціни реалізації визначають торговельні підприємства самостійно. Однак роздрібні ціни в торговельній мережі об'єктивно залежать не стільки від політики ціноутворення на підприємствах, як від зовнішніх ринкових факторів, таких як ефективність суспільного виробництва і імпорту, рівень інфляції, конкуренція. Тому приналежність цієї групи факторів до зовнішніх є обґрунтованою.

Внутрішні економічні фактори, які впливають на обсяг товарообороту торговельних підприємств, такі: забезпеченість товарами, що відповідають попиту; укомплектованість штатів та продуктивність праці; стан і ефективність використання матеріально-технічної бази.

До внутрішніх також відносяться фактори організаційно-технічного характеру: організаційно-технічний і технологічний рівень торговельної діяльності; дислокація торговельної мережі; стан менеджменту, маркетингу, рівень комерційної роботи.

Соціальними і іншими факторами, які впливають на товарооборот, є: чисельність, склад, соціальна структура, міграція населення;грошові доходи і заощадження, задоволення потреб за рахунок власного господарства; побутові особливості, традиції, мода, морально-психологічні і інші фактори.