Аналіз діяльності підприємства торгівельного бізнесу: Загальний і факторний аналіз
15

Врахування розглянутих взаємозв'язків між факторами і черговості їх впливу дає можливість в процесі комплексного аналіз у роздрібного товарообороту виявити «вузькі місця» виробничо-торговельної діяльності, пов'язані із впливом лімітуючих груп факторів. Причому в один і той же період часу в різних магазинах підприємства лімітуючими можуть виступати різні фактори. Поглиблене вивчення цих факторів дозволяє, виходячи із конкретних умов функціонування торговельних підприємств і господарських ситуацій, що склалися, виявити реальні можливості зростання товарообороту, а також намітити систему заходів для їх мобілізації.

 

 

1.2 Загальний і факторний аналіз оптового товарообороту

 

Оптова торгівля товарами - це форма організації товарного обігу, що забезпечує економічні зв’язки між підприємствами виробниками і роздрібною торгівлею. Як незалежний комерційний посередник, оптова ланка торгівлі відіграє важливу роль у забезпеченні збалансованості вну­трішнього ринку країни.

Основним показником, який характеризує обсяг діяльності оптового торговельного підприємства, є оптовий товарооборот. Од­нак в умовах ринкових перетворень і зростання конкуренції значна частина оптових баз з метою виживання створила свою роздрібну торговельну мережу. Тому серед показників діяльності таких під­приємств, крім оптового товарообороту, є і показник роздрібного товарообороту власної мережі магазинів, а також сукупний (вало­вий) товарооборот. Останній розраховують як суму оптового й роз­дрібного товарообороту підприємства.

За визначенням Держкомстату України оптовий товарообо­рот — це перепродаж товарів без будь-яких змін (крім звичайних для торгівлі операцій) іншим підприємствам та організаціям (крім населення) для їх використання або наступного продажу як в Україні, так і на експорт. Звичайними для торгівлі операціями є фасування, сортування, пакування, розділення, перемішування і т.ін.