Аналіз діяльності підприємства торгівельного бізнесу: Загальний і факторний аналіз
3

Розділ 1. Теоретичні питання (варіант 3)

 

1.1 Загальний і факторний аналіз роздрібного товарообороту

 

Аналіз роздрібного товарообороту за загальним обсягом проводиться для того, щоб виявити тенденції його розвитку у торгівельних підприємствах, оцінити, наскільки успішно виконується план і чи достатньо повно задовольняється платоспроможний попит населення на товари.

Він проводиться як протягом року з метою здійснення контролю за ходом виконання плану і аналітичного забезпечення оперативного управління цим процесом, так і після завершення року з метою оцінки досягнутого рівня роздрібного товарообороту, обґрунтування шляхів його розвитку на перспективу. У випадках, коли аналіз проводиться до розробки плану торговельного підприємства і ще немає певних звітних даних за період, що аналізується, знаходять очікуване виконання плану товарообороту.

Аналіз загального обсягу роздрібного товарообороту торговельного підприємства передбачає розрахунок цілого ряду аналітичних показників у певній логічній послідовності. Процес аналізу загального обсягу роздрібного товарообороту включає наступні основні етапи, які показано на рис. 1.1.

Рис. 1.1. Послідовність основних етапів загального аналізу

обсягу роздрібного товарообороту