Аналіз діяльності підприємства торгівельного бізнесу: Загальний і факторний аналіз
17

- дослідження стану товарних запасів і їх відповідності потребам розвитку товарообороту;

- оцінка виконання договірних зобов’язань з відвантаження товарів покупцям за кількістю, асортиментом і термінами відвантаження;

- виявлення внутрішніх резервів вдосконалення роботи оптового торговельного підприємства й збільшення обсягу товарообороту.

Для аналізу оптового товарообороту використовують планову до­кументацію, статистичну, фінансову і оперативну звітність, дані пото­чного бухгалтерського обліку (синтетичного і аналітичного обліку ру­ху товарів на складах), дані оперативного обліку виконання договорів на постачання товарів, матеріали вибіркових обстежень та ін.

Дані про фактичний обсяг оптового товарообороту наводяться у статистичній звітності «Звіт про продаж і запаси товарів (продукції) в оптовій торгівлі» (форма № 1-опт). Вона складається суб’єктами гос­подарювання, основним видом діяльності яких є оптова торгівля, що­квартально, наростанням підсумку з початку року. Крім оптового то­варообороту, у першому розділі цієї форми статзвітності показується роздрібний товарооборот, оборот від посередницької діяльності, а та­кож оборот від інших видів діяльності як складники загального оборо­ту оптового торговельного підприємства без ПДВ і акцизу.

Для аналізу асортиментної структури оптового обороту викори­стовують другий розділ форми № 1-опт, де у вартісному і натура­льному виразі наводиться оптовийпродаж за групами товарів з виокремленням продажу підприємствам оптової торгівлі, а також показуються запаси товарів на кінець звітного періоду. У третьому розділі річного статзвіту форми 1-опт наводяться дані про фактич­ний обсяг оптового товарообороту за кварталами звітного року.

Оптові торговельні операції здійснюють і деякі підприємства роздрібної торгівлі зі своїх розподільчих скла­дів. Фактична сума їх оптового товарообороту наводиться у пер­шому розділі квартальної і річної статзвітності форми 3-торг «Звіт про продаж і запаси товарів у торговельній мережі та мережі