Неперервність економічної освіти
13

Вміння подолати конфлікти, труднощі, нестатки — це все якості, потрібні кожній людині у житті. Пам’ятаєте, у Кіплінга: «Якщо тебе спіткають біль та лихо, зустрічай їх так само, як і радість». Сучасні соціологічні опитування молоді в Україні свідчать про серйозне падіння значення морально-етичних цінностей, культури, зміну понять про щастя тощо.

Для підготовки до економічної діяльності потрібно навчити людину елементарній вірі в себе та свої сили, яка допоможе вистояти у складних соціально-економічних умовах. «Руку допомоги передусім шукай біля власного плеча». Цим дуже добре володіють американці та японці. Повазі до себе, почуттю власної гідності потрібно вчити з раннього віку. Правильно кажуть, що любити дітей не дуже складно, а поважати — значно складнішеДуже важливо навчити людину не боятись негативного у собі, але розуміти свої недоліки.

Абсолютно ідеальних морально людей, як і ідеально фізично здорових, у житті не існує, і діти чудово це знають. Отже, завдання педагога полягає у ненав’язливому, непомітному для учня «переведенні» його вад у площу, нешкідливу для нього самого і суспільства.

Щодо цього важливе значення має виховання так званої АСЕРТИВНОЇ поведінки. Людина з асертивною поведінкою не діє на шкоду комусь, поважає права інших людей, але при цьому не дозволяє ущемити себе. Бажаної цілі вона досягає без шкоди іншим. За будь-якого зіткнення інтересів вона може знайти компроміс.

Проблеми виховання багато в чому зводяться також до проблеми справедливості. Для людини (незалежно від її віку), проблема справедливості є однією з кардинальних.

Справжня активізація економічного навчання (втім, і будь-якого іншого) станеться тоді, коли принципи та закономірності педагогічної науки і реальне (у нашому випадку — економічне) життя наближатимуться одне до одного.