Креативні підходи до створення ефективних засобів пабліситі. Креатив тексту, креатив ілюстрацій
3

1. Організація роботи з громадськістю (паблік рилейшнз)

 

 

Ще у Стародавньому Римі був відомий вислів: «голос народу - голос Божий». Правителі та філософи різних країн та часів уміли управляти аудиторією та впливати на суспільну думку за допо­могою могутніх інструментів - логіки, риторики, сценічної май­стерності. Це і стало зародком того процесу, котрий пізніше набуває назви «паблік рилейшнз».

Як відомо, цей термін виник уперше в США. До початку 30-х pp. XX ст. в США паблік рилейшнз уже склався як самостійне поняття.Найбільшого поширення процес паблік рилейшнз набув у другій половині XX ст. Кінець XX ст. характеризувався в еконо­мічно розвинутих країнах зростанням добробуту споживачів, від­так добробут суспільства стає головною метою та умовою успіш­ного ведення бізнесу. Позитивне ставлення громадськості до ок­ремих фірм відображається навіть у балансових звітах цих фірм. Паблік рилейшнз формується у 70-х pp. XX ст. в самостійну фун­кцію менеджменту, популярності набуває думка деяких спеціалі­стів про те, що рекламу теж можна розглядати як складову частину - паблік рилейшнз.

Один з практиків сучасного паблік рилейшнз С. Блек пропо­нує такий перелік завдань спеціалістів у цій галузі:

- консультування підприємців щодо законів поведінки людини;

- виявлення можливих тенденцій та прогнозування їхніх на­слідків;

- вивчення суспільної думки, громадських очікувань та реко­мендація необхідних заходів для формування цієї думки й задо­волення суспільних сподівань;

- установлення та підтримування двостороннього спілкування, що базується на правді та повній інформованості;

- запобігання конфліктам та непорозумінням або припинення таких;

- сприяння формуванню взаємної поваги та соціальної відпо­відальності;

- гармонізація особистих та суспільних інтересів;