Облік розрахунків з іноземними покупцями і замовниками
45

Організація синтетичного обліку розрахунків з іноземними покупцями та замовниками передбачає ведення обліку на рахунку 362 «Розрахунки з іноземними покупцями ».

На рахунку 362 «Розрахунки з іноземними покупцями » ведеться узагальнення інформації про розрахунки з іноземними покупцями та замовниками за відвантажену лісопродукцію крім заборгованості, яка забезпечена векселем.

По дебету рахунку 362 «Розрахунки з іноземними покупцями » відображається продажна вартість реалізованої лісопродукції (у тому числі у виконання бартерних контрактів), яка включає податок на додану вартість, акцизи і інші податки, збори (обов'язкові платежі), що підлягають переліку до бюджетів і позабюджетних фондів і включених у вартість реалізацій, по кредиту - сума платежів, які поступили на рахунки підприємства в банківських установах, в касу, і інші види розрахунків. Сальдо рахунку відображає заборгованість іноземних покупців і замовників за одержану лісопродукцію.

Відповідно до Податкового кодексу України експорт лісо продукції звільняється від ПДВ.

На ДП «Поліський спецлісгосп» синтетичний облік за рахунком 362 «Розрахунки з іноземними покупцями » ведеться в Журналі-ордері 9.

Розрахунки з іноземними покупцями проходять, як за умови попередньо перерахованого авансу від покупця за лісопродукцію, так і шляхом оплати після відвантаження.

Таблиця 3.2

Облік розрахунків з іноземними покупцями та замовниками

на ДП «Поліський спец лісгосп»

№з/п

Зміст господарської операції

Дебет

Кредит

Сума

Перша подія – відвантаження товару

1

Відвантажено товар покупцю-нерезиденту (курс НБУ 7,95 грн. за 1 дол. США)

362

701

$3000/

23850

2

Списано собівартість реалізованого товару

901

26

15000

3

Сплачені митні платежі

377

311

1000

4

Митні платежі віднесено до витрат на збут

93

377

1000