Кредитне забезпечення
17

Застава рухомого майна (здебільшого транспортні засоби: автомобілі, причепи, катери, судна, літаки тощо) може бути зареєстрована в Державному реєстрі шляхом внесення відповідного запису. Підставою внесення запису до Державного реєстру є заява заставодержателя або заставодавця. Юридичне значення реєстрації застави рухомого майна полягає в тому, що заставодержатель зареєстрованої застави має переважне право на задоволення вимог із заставленого майна перед заставодержателями незареєстрованих застав та заставодержателями застав, які зареєстровані пізніше. Будь-яка фізична та юридична особа шляхом подання відповідного запиту може одержати витяг з Державного реєстру, який свідчитиме про наявність або відсутність у ньому запису про заставлене рухоме майно.

На практиці, розмір кредиту під заставу окремих предметів рухомого майна сильно коливається і становить в середньому: по транспортних засобах — 25 - 50%; офісному обладнанню — 10 - 20%; виробничому обладнанню — 10 - 30%; запасах (сировина) — 20 - 50%; незавершеному виробництву — 0 - 20%; готовій продукції — 10 - 50%.

Майнові права як предмет застави. Заставодавець може скласти договір застави як належних йому на момент укладення договору прав вимоги по зобов’язаннях, в яких він є кредитором, так і тих, що можуть виникнути в майбутньому. У договорі застави прав, які не мають грошової оцінки, вартість предмета застави визначається угодою сторін. Найбільш поширеним видом застави майнових прав є застава дебіторської заборгованості. Цінність даної форми кредитного забезпечення залежить від платоспроможності клієнтів підприємства. Якщо дебіторів багато, то існує велика ймовірність того, що більшість з них виконає свої зобов’язання. Але якщо у підприємства декілька крупних дебіторів, які не здійснюють платежі тривалий час, то цінність таких дебіторів, а отже і забезпечення досить сумнівна. В зарубіжній практиці індекс вартості забезпечення у вигляді дебіторської заборгованості становить від 50 - 75%. В Україні ця величина, враховуючи хронічні неплатежі в народному господарстві та недосконалість законодавства коливається від 0 - 50%.