Характеристика середовища господарських підприємств України. Необхідність формування системи стратегічного моніторингу
57

Менеджери підприємства розробляють програму, що включає послідовність етапів, розрахованих на короткострокову перспективу й у той же час сприятливих досягненню кінцевої мети.

Постановка чи задачі розробка короткострокових програм дозволяють безупинно адаптувати стратегію компанії. Наполегливість у реалізації стратегії — це широке бачення обріїв компанії, а не докладна карта з указівкою маршруту. Сучасне ринкове середовище занадто непередбачене для точних довгострокових прогнозів ситуації на ринку, появи нової продукції і технології. Плануючи проходження нових і нових етапів, менеджмент одержує можливість «точного настроювання» стратегії підприємства на можливості, що відкриваються і нові технології.

Основні ділові здібності. Без необхідних навичок і умінь наполегливість підприємства в реалізації стратегії означає розтрату ресурсів. Щоб виготовляти якісну продукцію вимагаються глибокі знання і здібності до навчання. Основні ділові здібності підприємства, її основні компетенції — це унікальні навички і майстерність її співробітників, що дозволяють придбати стійкі конкурентні переваги.

ВАТ «Поліський хлібозавод» має можливість вибрати найкоротший шлях до придбання конкурентних переваг, скуповуючи технології. Придбати ділові здібності непросто - для цього потрібен час, деякі жертви і визначені навички, що надалі будуть розвиватися й удосконалюватися.

Ключові компетенції в області спеціалізації підприємства забезпечують основу для інноваційної діяльності і відкривають доступ до широкого, розмаїтості нових товарів і ринків.

В умовах сучасних, що швидко змінюються ринків і товари і підрозділи, по суті, носять тимчасовий характер. Справжня основа підприємства- це портфель її потенційних можливостей і здібностей.

Задача керівництва підприємства — визначення ринкових можливостей, що насамперед залежать від ділових компетенції підприємства і представлень про розвиток ринків, від того, які здібності забезпечать їй лідируюче положення на ринку.