Соціальний супровід сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах
63

Окрім того, для фіксування умов проживання використовувались: акт перевірки матеріально-побутових умов проживання дитини (Додаток Б); карта клієнта (Додаток В).

Опис методик. Спостереження може бути звичайним (бачення, слухання) та інструментальним, коли бачене й почуте в поведінці людини фіксувалося за допомогою фото-, кіноапарата або магнітофона. Інструментальне спостереження надало можливість документувати все, що спостерігається, а тому й глибше аналізувати, порівнювати.

Працівники соціальної служби наголосили, що бесіда з дитиною не повинна бути певним етапом дослідження. Навпаки, запитання психолога/соціального працівника мають виникати мимохіть, щоб у дитини склалося враження безпосередності бесіди, а не цілеспрямованого здобуття інформації за заданою схемою. Це необхідно для того, щоб зняти природну напруженість і скутість дитини, які виникають у подібних ситуаціях. Якщо виконання експериментальних завдань спонукає обстежуваного мобілізуватися, та бесіда має сприйматися дитиною як така, що не належить до експерименту, де можна розслабитись і вільно виявляти свої емоції, висловлювати думки і переживання.

Методика Рене Жиля. Мета: Дослідження соціальної пристосованості дитини, сфери її міжособистісних відносин і їх особливостей, її сприйняття внутрішньо сімейних відносин, деяких характеристик її поведінки. Проективна вербальна методика, яка складається з 42-х малюнків та тестових завдань. Дитина розглядаючи малюнки, відповідає на поставленні до них запитання, показує вибране для себе місце на малюнку, розповідає, як би вона вчинила в тій чи іншій ситуації, або обирає один з перерахованих варіантів. Рекомендується супроводжувати обстеження бесідою з дитиною, під час якого можна уточнити ту чи іншу відповідь, дізнатися подробиці здійснення дитиною її виборів, дізнатися, про певні особливості, особливі моменти в її житті, поцікавитися хто ці люди які намальовані але непозначені на малюнках. Методика може бути використана при обстеженні дітей від 4-12 років, а у випадках вираженого інфантилізму і ЗПР - і більш старшого віку.