Дослідження проходження сигналу крізь лінійні кола
15

(f) частоти. Активна ширина спектра визначається за амплітудно-спектральною діаграмою за рівнем, обраним для спектральної діаграми періодичного сигналу.

 

2.4  Спектральний метод аналізу лінійних радіотехнічних кіл

 

Аналіз радіотехнічної ланцюга зводиться до знаходження сигналу на виході ланцюга при відомому сигналі на вході ланцюга і принциповою схемою ланцюга. У радіотехніці широко використовуються три методи аналізу ланцюгів: спектральний, операторний і часовий. Спектральний метод аналізу заснований на використанні частотних характеристик ланцюга, операторний – на використанні операторних характеристик, а в часовому – застосовуються часові характеристики ланцюга. При цьому в процесі аналізу не цікавляться залежністю між струмами і напругами в кожному з елементів ланцюга, а знаходять зв'язок між вхідним впливом s1(t) і вихідною реакцією ланцюга s2(t).

Спектральний метод аналізу заснований на представленні вхідного сигналу у вигляді суми гармонійних коливань з різними частотами, амплітудами і початковими фазами. При цьому вихідний сигнал ланцюга в силу принципу суперпозиції, справедливого для будь-якої лінійної ланцюга, знаходиться у вигляді суми відгуків ланцюга на кожне з гармонійних коливань. Відгук ланцюга на гармонійне коливання знаходиться за допомогою частотних характеристик ланцюга.

Частотної характеристикою лінійного ланцюга називається відношення комплексної амплітуди відгуку до комплексної амплітуді впливу за умови, що вхідний вплив є гармонійним коливанням. Якщо в якості вхідного впливу і вихідний реакції розглядаються напруги, то частотна характеристика має сенс передавальної функції (або коефіцієнта передачі) за напругою.

Передавальною частотною характеристикою за напругою (або комплексним коефіцієнтом передачі) К(ω) називається відношення комплексної амплітуди вихідного гармонійного сигналу s2(t) = S2∙cos(ωt+φ2) до комплексної амплітуди вхідного гармонійного сигналу s1(t) = S1∙cos(ωt+φ1):